Warsztaty pieczenia naleśników
Do programu festiwalu dodajemy specjalnie dla Was dodatkowe wydarzenia!

Zapraszamy bardzo serdecznie na warsztaty pieczenia naleśników do nowo-otwatej crêperie na Placu Nowym w centrum krakowskiego Kazimierza. Godzina pasji, pełna odkryć i wspaniałych smaków i aromatów cudownych naleśników!!!
Miejsce: Val&Lili, Plac Nowy, Kraków
Godz. 11.00 -12.00 i 14.00 - 15.00
Nikt tak nie robi naleśników tak, jak Francuzi. Naleśniki po francusku są bardzo cienkie i delikatne. Po podsmażeniu na maśle robią się obłędnie kruche. Naleśniki w tej wersji, nawet ze zwykłym dżemem to petarda. W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach, małych kawiarniach czy naleśnikarniach. Z kremem z kasztanów, nutellą i bananami, konfiturami i dżemami ... na samą myśl cieknie ślinka! Naleśniki francuskie są pyszne same w sobie jak i z ulubionymi dodatkami.
Galettes, to słynne bretońskie naleśniki z mąki gryczanej. Mąka gryczana wytwarzana jest z gryki. Do Francji mąka gryczana dotarła w czasach wypraw krzyżowych. Ciemnej barwie zawdzięcza swoje francuskie imię - farine de sarrasin - saraceńska. Dlaczego tak sobie upodobała Bretanię? Gryka rośnie nawet na nieurodzajnych bretońskich glebach. Szybko dojrzewa. Ponieważ mąka gryczana nie nadawała się na chleb, przyrządzano z niej placki pieczone na gorącym płaskim kamieniu zwanym jalet stąd ich nazwa - galettes. Czy wiecie, że w Bretanii te naleśniki są też elementem tradycyjnego obrządku zawarcia małżeństwa? Panna młoda rzucała pierwszy usmażony w nowym domu naleśnik na szafę w celu wkupienia się w łaski wcześniejszych mieszkańców.
Uwaga! Obowiązują zapisy.
Limit miejsc: 12 osób na godzinę warsztatów
Prosimy o przesyłanie zgłoszeń przez formularz kontaktowy (po prawo), podając nazwę wydarzenia w treści. W mailu należy podać liczbę osób (max. 2 w ramach zgłoszenia), imię, nazwisko oraz adres mailowy.
W formularzu prosimy o wskazanie konkretnych warsztatów.
Miejsce: Val&Lili, Plac Nowy, Kraków
Godz. 11.00 -12.00 i 14.00 - 15.00
Nikt tak nie robi naleśników tak, jak Francuzi. Naleśniki po francusku są bardzo cienkie i delikatne. Po podsmażeniu na maśle robią się obłędnie kruche. Naleśniki w tej wersji, nawet ze zwykłym dżemem to petarda. W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach, małych kawiarniach czy naleśnikarniach. Z kremem z kasztanów, nutellą i bananami, konfiturami i dżemami ... na samą myśl cieknie ślinka! Naleśniki francuskie są pyszne same w sobie jak i z ulubionymi dodatkami.
Galettes, to słynne bretońskie naleśniki z mąki gryczanej. Mąka gryczana wytwarzana jest z gryki. Do Francji mąka gryczana dotarła w czasach wypraw krzyżowych. Ciemnej barwie zawdzięcza swoje francuskie imię - farine de sarrasin - saraceńska. Dlaczego tak sobie upodobała Bretanię? Gryka rośnie nawet na nieurodzajnych bretońskich glebach. Szybko dojrzewa. Ponieważ mąka gryczana nie nadawała się na chleb, przyrządzano z niej placki pieczone na gorącym płaskim kamieniu zwanym jalet stąd ich nazwa - galettes. Czy wiecie, że w Bretanii te naleśniki są też elementem tradycyjnego obrządku zawarcia małżeństwa? Panna młoda rzucała pierwszy usmażony w nowym domu naleśnik na szafę w celu wkupienia się w łaski wcześniejszych mieszkańców.
Uwaga! Obowiązują zapisy.
Limit miejsc: 12 osób na godzinę warsztatów
Prosimy o przesyłanie zgłoszeń przez formularz kontaktowy (po prawo), podając nazwę wydarzenia w treści. W mailu należy podać liczbę osób (max. 2 w ramach zgłoszenia), imię, nazwisko oraz adres mailowy.
W formularzu prosimy o wskazanie konkretnych warsztatów.